1. Opwarmen en afkoelen
Een sauna verloopt in twee fasen: de opwarmfase en de afkoeling. De opwarmfase begint met een warme douche. Dat is goed voor je lichaam om alvast wat op te warmen en het is ook heel hygiënisch. Ook na het gebruik van het toilet is het verplicht om te douchen. Als je koude voeten hebt, kan je beginnen met een warm voetbad, terwijl je je lichaam warm houdt met je handdoek of je badjas.
2. De hammam
In de hamman of stoomcabine kun je verder op temperatuur komen. De hammam kent zijn ontstaan in de vroege Turkse geschiedenis waar het in den beginne een typisch reinigingsritueel was. In de stoomcabine bedraagt de temperatuur ongeveer 45 graden . Door toevoeging van stoom is de luchtvochtigheid tussen 85 en 90 %. Deze combinatie zorgt voor een complete ontspanning en wordt soms beter verdragen dan de hoge temperaturen in de sauna.
3. In de sauna
Na het douchen neem je plaats in de saunacabine. Deze warmt op tot een 90 graden. Leg een droge doek (deze zijn door ons voorzien) neer op de bank, en leg je neer op je buik of op je rug. Je kan ook gaan zitten met opgetrokken knieën of met je voeten op de zitting onder je. Leg wel dan ook een doek onder je voeten, zo wordt het zweet netjes opgevangen en valt het niet op de planken. Blijf ongeveer acht tot twaalf minuten in de sauna liggen. Het beste is om ook niet te praten, maar je helemaal te ontspannen. In de sauna hangt een zandlopers die aangeeft hoe lang je al binnen bent. De laatste 2 à 3 minuten ga je rechtop zitten, met je voeten een bank lager. Zo kan je bloedsomloop zich weer instellen op een verticale lichaamshouding. Leg daarbij ook een handdoek onder je voeten. Als je eerder uit de sauna wilt, dan is dat natuurlijk prima. Zeker als je nieuw bent in de sauna zal je het misschien de eerste keer minder lang volhouden. Dat is helemaal niet erg. Blijf nooit langer dan je zelf wilt. Ga wel eerst even rechtop zitten om te wennen en sta dan rustig op. Kom je te snel omhoog nadat je hebt gelegen, dan kan je je even wat duizelig voelen.
4. Na de sauna
Na deze tijd verlaat je de cabine en ga je over naar fase 2, de afkoeling, die ongeveer even lang duurt als het opwarmen. Afkoelen doe je in de douche met koude waterval of de dompelemmer buiten, of in de buitenlucht door even diep in te ademen en je luchtwegen verkoeling te bezorgen. De één vind dit zalig, de ander ziet er als een berg tegenop. Zeker de eerste keer zal het even erg moeilijk zijn. Begin bijvoorbeeld met een slang met koud water en koel daarmee je voeten, handen, polsen en je hoofd af. De echte liefhebbers nemen een dompelemmer die continu wordt gevuld met koud water. Als je voldoende bent afgekoeld, kan je nog even een warm voetbad nemen om weer een beetje op temperatuur te komen. Zorg in elk geval dat je helemaal aan het einde van je saunagang, als je van plan bent om naar huis te gaan, heel goed afkoelt. En zorg dat je voldoende drinkt. Je weet dat je niet voldoende bent afgekoelt als je buiten nog dampt of je ramen in je auto beslaan als je er in stapt. Je lichaam is dan nog te hard aan het werk en je bent dan vocht aan het verliezen. Koel je niet genoeg na de sauna, dan kan je dat een vervelende hoofdpijn opleveren. En dat is juist wat je niet wilt, na zoveel ontspanning.
5. Rusten
Na de sauna en het koelen ga je rusten: een sauna is een inspanning voor je lichaam waardoor je nood hebt aan minimaal 15 minuten rust. Daarvoor hebben je de relaxruimte binnen met haardvuur en aangepaste verlichting en muziek. Of maak je gebruik van de relaxruimte buiten. Daar kan je lekker even slapen een boek of tijdschrift lezen of gewoon genieten. Ook juist dit rusten is een belangrijk deel van je saunagang en je lichaam wil zeker niet zonder.
6. Massage
Na je rust kan je bijvoorbeeld heel goed een massage plannen. Je bent ontspannen, je lichaam is soepel en op de massagetafel kan je nog even verder ontspannen. Je hebt bij ons keuze uit verschillende massages. De massage kan gaan van een weldoende rugmassage. Tot een massage met warme stenen of warme olie. Ook kan je een specifieke anti-stressmassage krijgen deze duurt één uur. Je zal nadien helemaal uitgerust en energiek voelen.
7. Eten en drinken
Je hebt je lichaam rust gegeven, maar tegelijkertijd heeft je lijf hard gewerkt. Afvalstoffen zijn afgevoerd, je hebt je bloedsomloop weer even lekker een ‘slinger’ gegeven en je voelt je helemaal relaxed. Nu is het belangrijk het effect van de sauna vast te houden. Eet daarom niet te zwaar na de sauna. Ga ook niet met een volle maag de sauna in. Je lichaam moet al hard genoeg werken om te zweten en kan een zwaar spijsverteringsproces daarbij niet gebruiken. Eet voordat je de sauna in gaat een lichte snack en drink voldoende. Daarna is het tijd om te ontspannen! Koffie en alcohol zijn niet echt aan te raden in de sauna. Je bent er juist om je lichaam eens helemaal van binnen en van buiten schoon te maken. Kan je het toch niet laten, beperk dan het aantal kopjes en glazen. Alcohol onttrekt ook weer vocht aan het lichaam, dus wees er op alert dat je er een glaasje water naast drinkt.